Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Απολογισμός Συνεδρίου


Το Τρίτο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: Όταν η τέχνη ψεύδεται που συνδιοργάνωσαν η ΕΕΔΜ Νικόλαος Κασομούλης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής κατά το τριήμερο 22-24 Ιανουαρίου 2016 στην Αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
 Οι Εισηγητές ήταν 30 και οι Εισηγήσεις 32 όλες πρωτότυπες στο σύνολο τους κατά γενική ομολογία όλων όσων το παρακολούθησαν. Στην επιτυχία του Συνεδρίου εκτός από την ιδιαίτερη θεματική  παρουσία των Εισηγητών συνέβαλε η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή καθώς και ο πολύ κατάλληλος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Χαιρόμαστε και εκτιμούμε βαθύτατα  το γεγονός της φιλοξενίας του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου μας, στην άρτια και εξοπλισμένη Αίθουσα  Εκδηλώσεων του Μουσείου και είμαστε βέβαιοι πως με την νέα προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων κυρία Αρετή Χονδρογιάννη- Μετόκη εγκαινιάζουμε στενή συνεργασία  της ΕΕΔΜ «Νικόλαος Κασομούλης» και του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.  Ευχαριστούμε από καρδιάς  την κυρία Γεωργία Καραμήτρου- Μεντεσίδη δημιουργό του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής για την πολύτιμη στήριξη της στην διεξαγωγή του Συνεδρίου  και στην πορεία της ΕΕΔΜ γενικότερα.
 Ο κύριος άξονας του Συνεδρίου δεν ήταν μόνο  η απόδειξη της θέσης αν η τέχνη ψεύδεται ή όχι αλλά και  τα μηνύματα που περνά, τις ερμηνείες που δέχεται και τις πολιτικές και κοινωνικές σκοπιμότητες που καλείται να εξυπηρετήσει.
 Όλοι οι Εισηγητές συμφώνησαν πως ο ρόλος της τέχνης είναι η δημιουργία από το μηδέν και η έκφραση και η μορφοποίηση της με τα τεχνικά μέσα κάθε είδους.  Η απόπειρά του καλλιτέχνη να εκφραστεί, η απόπειρά του να δημιουργήσει, του δίνουν την ευκαιρία να οξύνει την κριτική του ικανότητα και να τονώσει τις πνευματικές του λειτουργίες, καθώς η καλλιτεχνική δημιουργία δεν επιτυγχάνεται χωρίς ουσιαστικό κόπο και χωρίς την αναγκαία εσωτερική αναζήτηση του δημιουργού.
Οι σχετικές με την τέχνη προσδιοριστικές προσεγγίσεις, μας θυμίζουν ότι η τέχνη εκτός από σημαντική ανθρώπινη πρακτική είναι ταυτόχρονα μια ιστορική έννοια πολύσημη και μεταβλητή καθώς αφενός στην μακρόχρονη διαδρομή της φορτώνεται σημασίες και αφετέρου μεταβάλλει τα σημαινόμενά της μέσα στο χρόνο προσαρμοζόμενη στην συγκυρία. Τα έργα τέχνης ως φορείς πολιτιστικών, τεχνολογικών και καλλιτεχνικών στοιχείων αποτελούν τους πρεσβευτές της εποχής τους παρέχοντας ανεκτίμητες πληροφορίες για την πολιτισμική διαδρομή της ανθρωπότητας και των επιτευγμάτων της.
Όλες οι μορφές τέχνης είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος για αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ότι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Είναι δύσκολη η προσέγγιση και παρουσίαση ενός τέτοιου είδους θέματος καθότι εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε λαβύρινθους ιδεών και ο κίνδυνος της προπαγάνδας παραμονεύει. Ωστόσο, οι ομιλητές  τόνισαν την γενική παραδοχή: πως όλοι να  πρέπει να έχουν πρόσβαση στην τέχνη και  όλοι έχουν το δικαίωμα έκφρασης, και πάνω από όλα επιλογής.
 Φυσικά υπήρξαν ενστάσεις και αντιρρήσεις κατά την διάρκεια των διαλλειμάτων οι οποίες πήγαν την έρευνα ένα βήμα πιο πέρα και οι Εισηγητές τις έλαβαν σοβαρά υπόψη και είμαι σίγουρη πως θα τις συμπεριλάβουν στην έρευνα τους.
Κλείνοντας θέλω να σας διαβάσω ένα απόσπασμα του  Bertolt Brecht για τον ρόλο της τέχνης:
“Κι η τέχνη πρέπει, σ’ αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων ν’ αποφασίσει.
Μπορεί να κάνει τον εαυτό της όργανο µιας µικρής µερίδας ορισµένων που παίζουν τις θεότητες της µοίρας για τους πολλούς και που απαιτούν µια πίστη που πρέπει πρώτ’ απ’ όλα να είναι τυφλή,
και µπορεί να σταθεί στο πλευρό των πολλών και να βάλει τη µοίρα τους στα δικά τους χέρια.
Μπορεί να παραδώσει τον άνθρωπο στις συγχύσεις, τις αυταπάτες και τα θαύµατα,
και µπορεί να παραδώσει τον κόσµο στον άνθρωπο.
Μπορεί να µεγαλώσει την αµάθεια και µπορεί να µεγαλώσει τη γνώση.
Μπορεί να κάνει έκκληση στις δυνάµεις που αποδείχνουν τη δύναµη τους καταστρέφοντας, και στις δυνάµεις που αποδείχνουν τη δύναµη τους Βοηθώντας.

Σας ευχαριστώ πολύ
Η Πρόεδρος της ΕΕΔΜ ‘’Νικόλαος Κασομούλης’’
Δρ Όλγα Κούρτογλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου