Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Τιμητική Εκδήλωση του ΛΠΔΜ για την "Παρέμβαση"

Ο Σεφέρης στις Δοκιμές υποστήριζε ότι τη γλώσσα τη χρησιμοποιούμε με δύο τρόπους:  έναv που αφορά στο λογικό μας και τον άλλο που αφορά στις συγκινήσεις μας. Η λογοτεχνία χρησιμοποιεί το δεύτερο τρόπο, μεταχειρίζεται δηλαδή τη συγκινησιακή χρήση της γλώσσας, όπου ο λόγος είναι φορτισμένος με τη μεγαλύτερη συναισθηματική ένταση και ανοίγει νέους ορίζοντες στην αντίληψη του κόσμου, αφού μεταστοιχειώνει την πραγματικότητα σ΄ ένα παιγνίδι υποβολής και επιβολής. Τις συγκινήσεις τις οποίες προσφέρει ένα λογοτεχνικό κείμενο απολαμβάνουμε σε όλη την περίοδο της ζωής μας.
Την συγκινησιακή χρήση της γλώσσας υπηρετεί με μεγάλη συνέπεια και επιμέλεια εδώ 28χρόνια και   το περιοδικό Παρέμβαση,  η Πνευματική Επιθεώρηση  της Κοζάνης, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βασίλη Καραγιάννη και προσφέρει βήμα σε όποιον θέλει να μοιραστεί με το ευρύτερο κοινό την αντίληψη του για τον κόσμο. Και η αλήθεια είναι πως το πετυχαίνει με άριστα αποτελέσματα  όπως απέδειξε και η βράβευση της  με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο.
Δεν θα μπορούσε λοιπόν σε ένα Συνέδριο με θέμα την γλώσσα να μην γίνει μια αναφορά  σε έναν πνευματικό και πολιτισμικό φορέα όπως είναι η Παρέμβαση, η οποία μέσα σε χαλεπούς καιρούς στηρίζει κάθε προσπάθεια που βασίζεται στην σωστή χρήση του λόγου με σκοπό την δημιουργία νέων τρόπων πρόσληψης και ερμηνείας του κόσμου. Την ευχαριστούμε που υπάρχει της ευχόμαστε μακροημέρευση και σε ανώτερες διακρίσεις.
Με αυτά τα λόγια η Πρόεδρος της ΕΕΔΜ χαιρέτησε την Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του περιοδικού Παρέμβαση στο πλαίσιο διεξαγωγής του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΕΔΜ και του ΛΠΔΜ  με θέμα: “Η γλώσσα ως κώδικας επικοινωνίας και προϊόν πολιτισμού”.

Για την Παρέμβαση μίλησαν:

Ο Θανάσης Καλλιανιώτης: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: πολιτισμικές αποβάσεις στην πόλη και την επαρχία Κοζάνης
Ο Μάριος Κυπαρίσσης Μώρος: Το μεταγραφικό εργαστήρι της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Ο Β.Π. Καραγιάννης, Λογίδιον
Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Κώστας Παυλός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου